Jag tror att företag byggs upp av minst tre variabler:

  1. Ledningens värderingar
  2. Metoder och processer
  3. Verktyg och tekniker

Om företaget har tjänat pengar någon gång så är förmodligen de tre variablerna i linje med varandra.

Men när företaget inte längre tjänar pengar börjar någon ofta ändra någon av de tre variablerna. Ibland blir företag inspirerade av agila metoder och processer, ibland lyssnar de på en verktygssäljare som hjälper till att införa nya trendiga verktyg. Ibland får ledningen sparken och ny ledning sätts in med modernare tankar.

Min spaning är att företag bara fungerar om de tre variablerna är tillräckligt mycket i linje med varandra, för de tre bygger upp det ekosystem som genererar värde.

Gamla värderingar, nya processer

Jag förespråkar som ni vet att införa agila metoder. Men inte om dessa går emot ledningens värderingar, för då får kollegorna en konflikt i om de ska följa metoderna eller ledarna.

På samma sätt kan nya ledningsvärderingar om kreativa arbetsplatser samt individers frihet och ansvar fungera väldigt bra, men inte om processer och verktyg hindrar individerna från att ta ansvar, eller att tidsrapporteringen är hårt hållen. Individerna känner ofta mer stress av allt ansvar som de inte kan svara upp till. Ska de börja fuska med processerna för att klara av nya ansvaret?

Nyare värderingar, nyare processer, nyare verktyg

Mitt påstående är därför att:

”Företags förmåga att anpassa sig är helt beroende på företagets förmåga att förändra ledningsvärderingar, processer och verktyg samtidigt.”

Jag gjorde en Minimum Viable Presentation på ämnet för att trigga diskussioner.

Allt gott!
/Anders Beskow
@andersbeskow