Det pratas en del om den där miljarden SEB har lagt på allt, men fått inget. Deras ansats med One IT Road Map dränerade utvecklingskostnaderna och sabbade flödet för andra projekt.

Lös grundproblemet, inte konsekvensen av det

Projektet skulle städa upp en åldrande systempark och göra detta med buller och bång till en budget på 1,5 miljarder under 6 år. Den här typen av ”One IT” hör jag talas om lite då och då i storbolag. Flera företag har problem med många års försummelse av IT, lösningen tycks bli att hantera konsekvensen av försummelsen, istället för att attackera problemet som leder till försummelse.

Produktägare och systemarkitekter som samarbetar

Härom veckan hade jag en scrum kickoff där en representant från produktledningen konstaterade att de inte har en aning om vilka arkitekturella åtaganden som behöver göras och prioriteras i produktbackloggen. De styr bara vilken ny funktionalitet som ska göras och utvecklingsprojekten baseras enbart på detta. Produktkvalitet smygs då in när det finns tid.

Lösningen inom det nya IT-ledarskapet heter samarbete och långsiktigt fokus. Det smakar så illa att städa upp tio år av gamla genvägar att man ser till att inte frestas av genvägarna. En projektledare jag pratade med på ett annat företag sa att det inte fanns några konsekvenser på att han bad alla utvecklare att ta de till fulaste trick de kunde för att projektet skulle hinna till deadline. Att driftskostnaderna gick i taket gick på en annan budget och behandlades inte i samma beslutsforum. Om projektledaren däremot levererat för sent riskerade hen att få sparken. Låter inte det här som ett utmärkt recept för att köra i botten så fort som möjligt.

Designa för flopp eller succé

Hur ett företags systempark åldras är alltså en del av projektstyrningsmetodiken och sättet att bedöma vad som är ett framgångsrikt projekt. Det är redan här ni designar om företaget ska bli en långsiktig succé och hålla i sig efter första vågen av användare kommit, eller om företaget självdör när det tvingas anta utmaningen av en One IT Roadmap a 1,5 miljarder.