Niklas Modig: Vad är Lean

Niklas Modig har kört lean-presentationer i flera år, och han är en av grundbultarna i min egna förståelse för begreppet. Jag rekommenderar starkt att titta på de här två filmerna för att få en grundförståelse som annars tar år att ta in. Presentationen börjar 15 minuter in i filmen.

(filmen funkar dessvärre ej i iPhone/iPad)

Överkursen är att se hur flera processer av kundbehov samspelar och ska utföras av en pool av personal:

Det finns så klart en uppsjö av hinder för att få ett företag att fokusera på helheten med kundprocesser och arbetsnivå. Jag hör dagligen:

”Det där är ett underbart sätt att jobba på men vi har så många hinder som jag inte vet hur vi ska övervinna.”

Och när jag hör det brukar jag bara mysa och tänka att de har i alla fall insett att det finns bättre sätt att organisera sig på. Första steget (insikt) i förändringstrappan är avklarat.