Ansvariga för samarbete mellan team

Agila utvecklingsteam som tar arbete från behov till produktion är både populärt och effektivt nu för tiden. Det finns mängder av bloggposter och böcker om hur ett sådant team blir högpresterande, men inte så mycket om hur man får två team att jobba bra ihop.

I det enklaste fallet har teamen varsin lista med prioriterade programvarubehov. Programvarubehov som de förtydligar så att de är redo att förverkligas i en sprint. Efter sprinten funderar teamet på hur de kan bli ännu bättre och levererar därefter väldigt bra fungerande programvara. Oberoende av andra team. Visst låter det fint men så fint är det sällan.

ettTeam

Ofta finns det samarbetsbehov mellan team. Antingen att ena teamet gör sitt jobb först och andra teamet sedan. Eller att båda jobbar samtidigt med uppgiften. När teamen behöver göra vissa uppgifter samtidigt kan det se ut så här.

tvåteam

 

Då behöver teamen förstå de prioriterade behoven och vilka delar som de behöver samarbeta runt. De behöver tillsammans förstå vilka bakomliggande krav som finns så att de kan sätta igång med arbetet. Därefter kan de jobba fokuserat på varsitt håll och ha regelbundna avstämningar. Efter ett tag behöver de förbättra sitt samarbete mellan team på samma sätt som teamen gör inom respektive team. Och slutligen behöver deras arbete byggas ihop till en helhet som testas och demonstreras så att det funkar ihop.

synkTvåteam

 

Men…! Det här händer nästan aldrig av sig själv. Det verkar som att det är för stora hinder att få igång och förbättra samarbetet över teamgränserna.

Kom med lösningen nu då

Så vill du ge ditt team en väldigt god påskpresent rekommenderar jag att ni utser vem som är ansvarig för att få det här samarbetet på plats. Okej jag gillar inte heller upplägget med en person som är ansvarig för något som teamen borde fixa tillsammans. Men så fort ni ser tecken på att teamen fixar det själva behövs inte den ansvarige personen och ni kan lägga över ansvaret på teamen. Jag säger bara att någon måste vara utpekad för att få det på plats, annars händer det inte. Har jag framfört min poäng tillräckligt eller behöver jag säga igen att Ni behöver bestämma vem som är ansvarig för att det här ska ske. Annars händer det inte! Fyll i namn på linjen nederst i varje grön rektangel!

samarbetsansvariga

Det här ingår vid samarbetskickoffer som vi kör på Arbetsförmedlingen IT och efter 30 minuter har vi namnen på tavlan, till stor belåtenhet i teamen.

samarbetsansvarigaAF

Coachen frågar vilka som vill vara ansvariga för ett steg, och de som räcker upp handen får se till att steget fungerar. Jag tror att när personen själv skriver sitt namn på en post-it och sätter upp på tavlan inför varandra så tar personen mer ansvar för uppgiften. Om de inte längre vill vara ansvariga är fritt fram att ändra sina namn så länge man ser till att det alltid finns minst ett namn på varje steg. Det ger ett aktivt ansvarstagande och alla vet vem man ska gå till när något steg behöver förbättras.

Jag utmanar er att prova!

Lycka till och Glad Påsk!
/Anders Beskow – Samarbetsdesigner