Lean Startup + Agile utveckling

I det här inlägget förklaras skillnaden mellan vanlig affärsutveckling och Lean Startup.

Framtagning av nya varor och produkter är ibland ganska rakt fram.

  1. Affärsutvecklingen tar  fram en affärsplan på hur företaget ska tjäna pengar på den nya produkten (vara eller tjänst)
  2. Produktutvecklingen tillverkar produkten
  3. Säljavdelningen säljer produkten och företaget mår bra och tjänar stora pengar

linjäraffärsutveckling

Det här bygger på att affärsutvecklingen kan gissa vad marknaden behöver och att produktutvecklingen både kan gissa hur det ska realiseras och att de kan bygga det som affärsutvecklingen vill ha.

problemlinjäraffärsutveckling

För att lösa det är problemet skapades Agile Development. Agile bygger på att produktutvecklingen itereras fram genom återkommande planeringar och demonstrationer, så att affärsutveckling kan se att det är rätt produkt som byggs. Potentiella kunder är välkomna att tycka till om produkten efter varje iteration.

affärsutvecklingagile

Men själva affärsplanen ändrar man helst inte på oavsett vad kunderna tycker. Agile löser alltså problem i produkten men det kan resultera att produkten inte passar mot affärsplanen när det är dags att börja sälja.

”Det är ingen mening att ha en agil utveckling om du inte har en agil affärsutveckling.”

För att verkligen få produkter som träffar rätt på marknaden gäller det att affärsutveckling, produktutveckling och sälj kan jobba tillsammans och inte bara lämna över dokument och färdiga lösningar. Tricket är att tänka smått. Så fort affärsutveckligen får en idé ber de produktutvecklingen att bygga en prototyp som säljavdelningen kan prova att sälja till riktiga kunder. Om de får napp förklarar de att produkten inte är helt färdig, och då har vi säkerställt att idéen var bra, och att vi bör bygga vidare på den. Om kunden inte gillar prototypen inser vi tidigt att idén behöver justeras.

iterativaffärsutveckling

Efter hand kommer en bättre och bättre prototyp utvecklas och det blir till slut dags att kalla prototypen för produkt och lansera den.

Om vi ser till vad som sker i varje box får vi fram lärande, byggande och mätande.

byggmätläraffärsplan

Vilket vi känner igen från loopen i Lean Startup:

startup-feedback-loop1

Lean Startup kopplar alltså ihop affärsutveckling och sälj med produktutvecklingen. Detta arbetssätt kan vara självklart i vissa organisationer men revolutionerande (bokstavligt talat!) i andra organisationer.

Vill ni komma igång och samarbeta över gränserna, bygga produkter (tjänster och varor) som ni vet att kunderna vill betala för så är Lean Startup kombinerat med Agile Development det perfekta receptet för er. Kom ihåg att  vissa arbetssätt behöver ändras. Speciellt hur ni dokumenterar och delar information så att alla som jobbar i loopen hålls i loopen och vet syftet med varje prototyp.

Lycka till!

/Anders Holmberg, Lean Startup-coach